Kraamtijd

En dan……is de mooiste baby van de wereld geboren! Jullie kindje! De kraamtijd breekt aan. Deze periode wordt ook wel eens het vierde trimester genoemd, omdat er nog zoveel gebeurt! Jullie moeten bijkomen van de bevalling, lichamelijk herstellen en je baby leren kennen. Samen met de kraamverzorgende ondersteunen we jullie in de eerste 8 tot 10 dagen. De kraamverzorgende is dan bij jullie in huis en wij komen nog een aantal keer langs.

Aanmelden

Aanmelden gaat heel eenvoudig. Vul het aanmeld formulier in en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op of bel met ons algemene nummer: (0512) 540 510

Kraamzorg

Wij vinden de hulp van een kraamverzorgende erg belangrijk tijdens de kraamtijd. Kraamzorg is de zorg voor moeder, kind en het gezin in de periode tijdens de bevalling en gedurende de eerste acht tot tien dagen. De kraamverzorgende zal jullie intensief begeleiden bij herstel en het verzorgen van de baby en zij is een belangrijke bron van informatie voor de verloskundige. Door haar aanwezigheid kunnen jullie optimaal genieten van het eerste contact en ervaringen met jouw kindje. Kortom: samen met de kraamverzorgende zorgen wij ervoor dat jullie de best mogelijke start krijgen.

Je kunt je aanmelden bij een kraamzorg organisatie als je ongeveer drie maanden zwanger bent. Raadpleeg je zorgpolis of bij jouw zorgverzekering voor welke vergoeding je in aanmerking komt.


Nacontrole

Bij de afsluiting van de kraamweek maken wij met je een afspraak voor de nacontrole bij ons op de praktijk. De controle vindt plaats ongeveer 6 weken na de bevalling. We zullen dan jullie beleving over het verloop van de zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode met je evalueren. Ook bieden we je de optie om gebruik te maken van de begeleiding en adviezen van onze babyconsulent. Hierover vertellen we je graag meer tijdens je nacontrole.


8 Wolkom Tips voor de kraamtijd

 • Ontspanning. Gun jezelf en je lijf tijd en rust om te herstellen van de bevalling.
 • Eten . Kies voor vitale voeding, Dit zorgt voor kwalitatief betere borstvoeding. Het komt de productie ten goede. En heeft een positieve bijdrage aan jou herstel.
 • Regelmatig bewegen. Denk hierbij aan subtiele bekkenbodemoefeningen voor een goed herstel. Wissel rust en beweging goed af. Je hebt beide nodig.
 • Huid op huid contact. Neem de tijd voor huid op huid contact met je baby. Het is wetenschappelijk bewezen dat baby’s zich veiliger voelen, meer vertrouwen ontwikkelen en minder huilen wanneer zij veel huid op huid contact aangeboden krijgen.
 • Kraamvisite. Het is geweldig om je prachtige baby te laten zien aan de wereld. Maar beperk kraamvisite tot max 1 of 2 bezoekjes per dag in de eerste weken. Neem de tijd om je kindje goed te leren kennen.
 • Kraamverzorgende. Zij ondersteunt jullie voor een goede start, doet de controles, ondersteunt bij de voeding en zorgt voor rust en regelmaat.
 • Verloskundige. Wij zijn medisch eindverantwoordelijk voor jou en de baby in de kraamtijd.
 • Kraamtijdplan. Maak naast een bevalplan ook een kraamtijdplan. Het helpt jullie bewust te worden van wat jullie wensen zijn in de kraamtijd en ook duidelijkheid voor je verloskundige en de kraamverzorgende om jullie daarin te ondersteunen.

Anticonceptie

Tijdens het laatste bezoek van de verloskundige in de kraamperiode wordt het gebruik van anticonceptie besproken. Je bent immers weer vruchtbaar. In een folder kun je informatie nalezen over de verschillende mogelijkheden van anticonceptie. Als je borstvoeding geeft is het belangrijk dat je jouw anticonceptie hierop afstemt. Bijvoorkeur een methode zonder hormonen; bijvoorbeeld het condoom of pessarium. Zes weken na de bevalling is de Mirena (hormoonhoudend spiraaltje) ook geschikt. Het slikken van de pil wordt afgeraden tijdens borstvoeding. De pil bevat hormonen die in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht komen. Er wordt verondersteld dat deze oestrogenen invloed hebben op de ontwikkeling van jouw kindje, bovendien kan de melkproductie afnemen.

Oersterk programma

Naast de kwalitatief en goede basis zorg bieden wij in onze praktijk het Oersterk programma aan. Het is een optioneel leefstijl programma met drie pijlers: Gezond eten, bewegen en ontspannen. Goed voor moeder als kind.

 • Gezonder leven
 • Gezond eten
 • Meer in beweging
 • Leren goed te ontspannen

Direct aanmelden

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met  je op.

Grote avonturen beginnen klein, Zien wij jullie binnenkort?

Stap 1 van 2

Naam(Vereist)
Adres(Vereist)