Wat te regelen
Tijdens de zwangerschap komt er veel op je af. Wij hebben op een rijtje gezet wat je moet regelen, zodat je een goed en eenvoudig overzicht hebt.
Aanmelden
Aanmelden gaat heel eenvoudig. Vul het aanmeld formulier in en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op of bel met ons algemene nummer: (0512) 540 510
Moeders voor Moeders
Je kunt je zwangerschapsgeluk delen!
In Nederland is het voor één op de zes stellen niet vanzelfsprekend om zwanger te worden. Een oplossing voor hen kan kunstmatige bevruchting zijn. Bij die behandeling maken artsen gebruik van onder andere medicijnen die het hCG-hormoon bevatten. Dit hormoon kan alleen verkregen worden via de urine van zwangere vrouwen. En jij kunt daarbij helpen. Moeders voor moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen tijdens hun eerste 16 weken van de zwangerschap. Het vruchtbaarheidshormoon hCG, dat uit de urine wordt gehaald, dient als grondstof voor de productie van het medicijn Pregnyl. Dit medicijn kan andere vrouwen helpen zwanger te worden. Je kunt je aanmelden bij Moeders voor moeders in via de website www.moedersvoormoeders.nl
Huisarts informeren
Als je zwanger bent is het van belang dit even te laten weten aan jouw huisarts. Ook als er ingrepen bij je tandarts nodig zijn, is het goed daar te vermelden dat je zwanger bent.
Zorgverzekering & Kraampakket
Het kan handig zijn om, zodra je weet dat je zwanger bent, eens naar je zorgverzekering te kijken. Hoe ben je verzekerd en wat wordt er vergoedt. Mogelijk is dit het moment om je verzekering aan te passen zodat eventuele kosten van de kraamzorg of ziekenhuis vergoed worden. Het melden van een zwangerschap bij de verzekering is niet verplicht, maar het aanmelden van je kindje bij een verzekering wel. Het is goed om je te realiseren dat er bepaalde kosten in, maar ook na, de zwangerschap onder het eigen risico vallen.
Ongeacht waar je wilt bevallen, een kraampakket moet je altijd in huis hebben. Ben je aanvullend verzekerd, dan krijg je waarschijnlijk een kraampakket van je zorgverzekeraar. Krijg je dit pakket niet, dan kun je een volledig pakket kopen bij de apotheek. Sommige drogisten verkopen ook kraampakketten.
Kraamzorg
Kraamzorg is uniek in Nederland. Behalve in Nederland is er geen land ter wereld waar vrouwen een kraamverzorgende krijgen die hen ondersteunen tijdens de kraamtijd. De kraamverzorgende leert jou en je partner de baby te verzorgen of zij helpt jou bij de borstvoeding. De kraamverzorgende blijft 8-10 dagen na de bevalling en assisteert ons tijdens de thuisbevalling of poliklinische bevalling. Het is belangrijk om de kraamzorg al van te voren wordt te regelen. Voor de 16e week van je zwangerschap moet je je aanmelden bij een kraamzorgbureau. Er zijn verschillende kraamcentra in de buurt waarvoor je kunt kiezen.
Erkenning
Wanneer je ongehuwd bent en je wilt dat jouw kindje de achternaam van je partner krijgt, is het van belang dat jouw partner het kindje al tijdens de zwangerschap erkent. Bij het gemeentehuis wordt dan “de akte van erkenning van de ongeboren vrucht” opgesteld. Na de bevalling moet bij het aangeven de akte meegenomen worden.
Werkgever inlichten
Het kan handig zijn om ook je werkgever in te lichten. Dit is bijvoorbeeld van belang indien er specifieke werkomstandigheden zijn. Met name als de zwangerschap verder gevorderd is kan het zijn dat de werkomstandigheden aangepast moeten worden. Bespreek dit met jouw werkgever.
Bij de praktijkassistente kun je om een zwangerschapsverklaring ten behoeve van de werkgever vragen.
Kinderopvang
Als je denkt kinderopvang nodig te hebben als je na jouw kraamperiode weer aan het werk gaat, is het goed je daar al vroeg op te oriënteren. Voor veel crèches zijn wachtlijsten. Ook een gastouderbureau is een mogelijkheid.
Oersterk programma
Naast de kwalitatief en goede basis zorg bieden wij in onze praktijk het Oersterk programma aan. Het is een optioneel leefstijl programma met drie pijlers: Gezond eten, bewegen en ontspannen. Goed voor moeder als kind.
Direct aanmelden
Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op.