Miskraam
Bij een miskraam heeft er een bevruchting plaatsgevonden. De reis die het zaadje aflegt om het eitje te bereiken is goed gegaan. Het bevruchte eitje reist vervolgens naar de baarmoeder om zich in het dikke baarmoederslijmvlies in te nestelen. En dan gaat het mis. Bij een vroege miskraam loopt er iets fout bij het innestelen. Sommige vrouwen hebben niet eens door dat een heftige, verlate menstruatie eigenlijk een vroege miskraam was.
Begeleiding of steun nodig?
Voor begeleiding bij een miskraam zijn wij altijd bereikbaar. U kunt ons bellen om uw vragen of twijfels te bespreken of om gewoon even te praten.
Bespreekbaar maken
Het krijgen van een miskraam. Er rust tegenwoordig verdrietig genoeg nog steeds een taboe op en dat terwijl 1 op 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Veel vrouwen maken dit dus mee in hun vruchtbare jaren.
Vrouwen geven aan dat zodra zij het bespreekbaar maken, er pas achter komen dat veel vrouwen in hun omgeving ook een miskraam hebben doorgemaakt zonder dat ze hierover eerder hebben gesproken.
Een miskraam kun je niet voorkomen of tegenhouden. Dat maakt het vaak extra ingrijpend.. Een miskraam kan fysiek en emotioneel veel impact hebben. Jullie hebben je verheugd op de komst van dit kindje en ineens komt er abrupt een eind aan dit toekomstbeeld. Wij zijn er graag voor je als het anders loopt dan gehoopt.
8 Wolkom tips t.a.v. herstel na een miskraam
- Ontspanning. Neem voldoende rust om fysiek en emotioneel te herstellen. Door bewust aandacht te geven aan de miskraam, verwerk je de miskraam beter en ga je met meer vertrouwen een nieuwe zwangerschap in.
- Eten. Om je lichamelijk herstel te bevorderen is het belangrijke bewust te keizen voor vitale voeding.
- Regelmatig bewegen. Blijf in beweging liefst in de natuur dit helpt je fysiek en mentaal te herstellen.
- Menstruatie. Nadat je gemenstreerd hebt, kun je inprincipe weer zwanger worden.
- Steun. Praat over de miskraam met je partner, vriendin en of een je verloskundige. Steun van vrouw tot vrouw kan hierbij heel mooi en waardevol zijn.
- Wees lief voor jezelf. Vrouwen zijn vaak kritisch en te hard naar zichzelf. Het gevoel van falen kan soms diep zitten. Soms zijn de dingen zoals ze zijn en kan acceptatie een remedie zijn.
- Verloskundige. Ook bij een miskraam begeleiden we je graag. Waar nodig verwijzen we je naar de gynaecoloog.
- Kinderwensconsult. Maak bij een vragen en of onzekerheid over een nieuwe zwangerschap een afspraak voor kinderwensconsult. Wij denken graag met je mee.